Για ένα κομμάτι ουρανό Η αφορμή…

Γράφει η Θεοπίστη
 

Με αφορμή κάτι που μου είπαν ή μάλλον όχι κάτι, αλλά πολλά, με αφορμή κάτι που άκουσα από διάφορους και με αφορμή κάτι που διάβασα, είπα να ξεκατινιαστώ κι εγώ λιγάκι έως πολύ και να γράψω τα εξής παρακάτω: Η Καβάλα μας είναι μια πολλή όμορφη πόλη, αλλά με πολλούς άχρηστους ανθρώπους. Τώρα θα μου πείτε, άχρηστοι υπάρχουν παντού, σε κάποιους τόπους όμως, έχει περισσότερους. Οι περισσότεροι λοιπόν ή κάποιοι απ’ αυτούς, δημιουργούν κάτι, νομίζουν πως ανακάλυψαν το νόμο της βαρύτητας ή πως έφτιαξαν αυτοί οι ίδιοι τον πλανήτη γη ή πως επίσης ανακάλυψαν την πενικιλίνη. Θέλουν να προβάλουν τον εαυτούλη τους και μόνο αυτόν, ν’ ασχολούνται οι υπόλοιποι μόνο μ’ αυτούς, να συζητιέται το όνομα τους παντού και γενικά θέλουν να γυρίζει όλος ο κόσμος γύρω τους. Απαξιώνουν τους υπόλοιπους «κοινούς θνητούς» και όταν έχουν τα κέφια τους, τους ρίχνουν και καμιά υποτιμητική ματιά. Δημιουργούν αναμεταξύ τους (οι φωτισμένοι από το θεό) πηγαδάκια, ίντριγκες και θέλουν εμείς, τα ποταπά πτηνά, να υποκλινόμαστε μπροστά τους.


Ό,τι γράφουν είναι σωστό και τέλειο, ό,τι σκηνοθετούν επίσης, ό,τι παίζουν σε θεατρικά, σε συναυλίες, σε μαγαζιά, επίσης τέλειο. Είναι αλάνθαστοι, με αστείρευτο ταλέντο και ιδέες. Χειροκροτούνται αναμεταξύ τους, είπαμε ίντριγκες, και αλίμονο στους υπόλοιπους, τους άχρηστους και τους ατάλαντους.


Τι κρίμα!!! Γιατί άραγε δε φτιάξανε εκείνοι τον κόσμο; (αυτό το λέω πάντα).


Ας τους ενημερώσει κάποιος, πως πέρα απ’ όλους αυτούς τους «υπεράνθρωπους» υπάρχουν κι άλλα, ας το πω, έξυπνα, ταλαντούχα και δημιουργικά άτομα. Υπάρχουν κι άλλοι που ξέρουν να φτιάχνουν, να στήνουν, να γράφουν, να σκηνοθετούν, να παίζουν. Να κόβουν, να ράβουν, να ζωγραφίζουν, να… να… να…


Ας σταματήσει πια όλη αυτή η εμπάθεια, ο κακός εγωισμός, η κακοπροαίρετη κριτική, η μικρότητα της ψυχής τους, η μαλακία του μυαλού τους, η ηλιθιότητά τους.


Κι επιτέλους, δε χρειάζεται κάποιος να έχει τελειώσει το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δε χρειάζεται να έχει πέντε πτυχία και εικοσιπέντε αναγνωρισμένα κάδρα στον τοίχο του σπιτιού ή του γραφείου του. Όλα τα παραπάνω, δεν κάνουν τον οποιοδήποτε εξυπνότερο και καλύτερο άνθρωπο. Η αγάπη για ό,τι κάνεις έχει σημασία. Η θέληση να γίνεις καλύτερος σ’ αυτά που κάνεις. Η καλή περιέργεια, η αγάπη για μάθηση, η δίψα ν’ ανέβεις σκαλιά, όχι για να στεφτείς βασιλιάς ή βασίλισσα, αλλά για την ικανοποίηση της ψυχής σου, για το αληθινό μπράβο που θ’ ακούσεις, για το ζωντανό χειροκρότημα που θα εισπράξεις. Τα πανεπιστήμια, τα σεμινάρια και τα πτυχία σου δίνουν την ώθηση για να βγεις παραέξω. Ποιος αλήθεια δε θα ήθελε να έχει αυτή την ώθηση στη ζωή του; Τα πραγματικά πτυχία όμως, μας τα δίνει η πορεία που διαγράφουμε. Οι εμπειρίες μας, τα λάθη και τα σωστά μας. Η αυτοκριτική μας και η καλοπροαίρετη κριτική των άλλων. Η μάθηση και η «παιδεία» δε σταματάει ποτέ.Εκπλήσσομαι πάντα με το πόσο έξυπνος είναι ο εγκέφαλος του ανθρώπου. Υποκλίνομαι σ’ αυτούς που πραγματικά προσπαθούν σε οτιδήποτε κάνουν, για να το κάνουν καλύτερο, σωστότερο. Γυρνάω την πλάτη μου (και το έχω αποδείξει και πάντα το δείχνω με τον τρόπο μου) σε όλους τους άλλους. Τους εγωιστές, τους ανόητους, τους «τίποτα». Τους αφιερώνω λοιπόν το παρακάτω, το οποίο θα ήθελα να είμαι τόσο έξυπνη ή τόσο σοφή, που να το έχω «δημιουργήσει» μόνη μου.


«Μια φορά κι έναν καιρό, ένας δάσκαλος περπατούσε με τον μαθητή του στο δάσος. Ανάμεσα στους φυσικούς ήχους της ζούγκλας, άρχισε ν’ ακούγεται κι ένας διαφορετικός, αφύσικος ήχος. Τότε ο δάσκαλος γύρισε προς το μαθητή του και τον ρώτησε «Μπορείς να διακρίνεις τι είναι αυτός ο ήχος;» Ο μαθητής κοντοστάθηκε και αφού αφουγκράστηκε για λίγο, απάντησε: «Είναι μία καρότσα» Ο δάσκαλος ρώτησε ξανά: «Ναι, είναι μία καρότσα, αλλά τι καρότσα είναι;» Ο μαθητής αφουγκράστηκε πάλι και ομολόγησε ότι δεν μπορούσε να καταλάβει. Ο δάσκαλος τότε χαμογέλασε και είπε: «Είναι μία άδεια καρότσα, γι’ αυτό κάνει τόσο θόρυβο» και συνέχισε «Το ίδιο συμβαίνει και με τους ανθρώπους. Όσο πιο άδειοι είναι, τόσο πιο πολύ θόρυβο κάνουν και τόσο πιο πολύ μιλάνε»!!!

Υ.Γ Η γνώση είναι δύναμη, αλλά η αληθινή βλακεία και η ημιμάθεια, για λύπηση.


Αυτό είναι δικό μου!!!...

6393_Collective-Intelligence.jpg

logo1

Ομονοίας 77

Καβάλα , Ελλάδα

Τηλ. 2510.211559

Κινητό 6948.237127

mail : info@anadrasiservices.gr

strategic-marketing-management.jpg

θέλετε να μαθαίνετε νέα μας; εγγραφή στα newsletters

ελατε σε επαφη

anadrasi

μιληστε μας