• Home
  • Διάφορα νέα
  • Ξεκίνησε η διαβούλευση για την αναγνώριση του ελληνικού γύρου

Ξεκίνησε η διαβούλευση για την αναγνώριση του ελληνικού γύρου

 

Κατατέθηκε στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ), αίτηση καταχώρισης της ονομασίας «ΓΥΡΟΣ» στο Μητρώο ΠΟΠ-ΠΓΕ-ΕΠΙΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν (ΕΠΙΠ).

 Κατά της αίτησης καταχώρισης έχουν δικαίωμα να υποβάλουν ένσταση μέχρι και την 22α Μαρτίου 2019 φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν έννομο συμφέρον και είναι εγκατεστημένα στην ελληνική επικράτεια.

Όπως αναφέρεται στη σχετική καταχώρηση, ο γύρος «είναι ένα προϊόν το οποίο παρασκευάζεται σύμφωνα με τον παραδοσιακό τρόπο ψησίματος κομματιών κρέατος περασμένων σε σιδερένια βέργα μπροστά από πύρινη εστία», αποτελώντας «μετεξέλιξη ενός διάσημου εδέσματος που καλείται "σουβλάκι", το οποίο αποτελείται και αυτό από κομμάτια κρέατος περασμένα σε σούβλα και ψημένα σε εστία φωτιάς».

Ιστορικά «φαίνεται ότι ο Γύρος συνδέεται με τα μαγαζάκια που άνοιξαν το 1922-1923 οι πρόσφυγες από τη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη. Στη δεκαετία του 1940 αρχίζει να διαδίδεται σε προσφυγικές γειτονιές. Βαθμιαία εξαπλώθηκε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας ως τυπικό ελληνικό φαγητό για λαϊκή κατανάλωση, αντίστοιχο των δυτικών σνακς και fast-foods. Για πρώτη φορά η χρήση του σε επίσημο κρατικόν νομοθέτημα πραγματοποιείται στη δεκαετία του 1970].

Πηγη : επιχειρω

6393_Collective-Intelligence.jpg

logo1

Ομονοίας 77

Καβάλα , Ελλάδα

Τηλ. 2510.211559

Κινητό 6948.237127

mail : info@anadrasiservices.gr

strategic-marketing-management.jpg

θέλετε να μαθαίνετε νέα μας; εγγραφή στα newsletters

ελατε σε επαφη

anadrasi

μιληστε μας